"De leeromgeving bij ISG was niet alleen motiverend, maar gaf ook de ruimte om écht te groeien."

Beste lezer,

Ik ben Wout Strothmann, inmiddels 25 jaar oud en masterstudent filosofie aan de RUG. Ik slaagde in 2017 van mijn 6-jarige HAVO op het Maartenscollege, en wist niet helemaal wat mijn roeping was. Ik wilde leraar worden, maar wist nog niet het ideale pad om te bewandelen richting dat doel. Na een tussenjaar besloot ik naar de ISG te gaan, om in te stromen naar het befaamde Diploma Programme.

Het milieu was een totale ommekeer van wat ik ervaren had op HAVO. Mijn klasgenoten waren ontzettend gemotiveerd en een ware inspiratie om mee samen te werken. Daarnaast, door de kleinere klassen en ervaren docenten, was er erg veel aandacht voor aspecten waar werd vastgelopen, al was het maar een leerling. Ik had altijd moeite met de motivatie vinden om de boeken in te duiken: de vakken die voor mij redelijk makkelijk waren op HAVO, zoals Engels, deed ik nauwelijks wat voor en slaagde ver boven voldoende, en de vakken die voor mij zeer lastig waren, zoals economie en wiskunde, liet ik maar gewoon zitten omdat dat voor mijn gevoel toch niet uitmaakte.

Bij de ISG kreeg ik weer zin om te leren. De stof voor de vakken die me veel uitmaakten was de stof dusdanig veel lastiger, dat ik me weer uitgedaagd voelde om te presteren. De stof voor de vakken die al super lastig waren, kon ik iets langzamer laten bezinken, want bij de ISG krijg je de keuze tussen standard- en higher-level voor elk vak. Ik koos daarom Engels, Nederlands, en Geschiedenis op higher-level te doen, economie en biologie op standard-level, en wiskunde op studies.

De kritische denkvaardigheden die ik bij de ISG heb ontwikkeld, zijn tot op de dag van vandaag van grote waarde voor mij.

De “core” zoals dat genoemd werd: Creativity, Activity & Service (CAS), Extended Essay (EE) en Theory of Knowledge (ToK), zijn totaal uniek en verrijkten mijn ervaring op de ISG enorm. Voor mijn jaar gingen we met de CAS trip naar Berlijn, waar we allerlei interessante activiteiten deden zoals het werken bij een restaurant met geïntegreerde stedelijke tuinbouw, het ontwerpen van mogelijke vervangende gebouwen voor de leegte van het oude Berlijnse vliegveld, en de Berlijnse muur bezoeken voor onze culturele educatie. Als ik ergens spijt van heb in mijn ervaring bij de ISG, dan is het wel dat ik niet meer heb gedaan met CAS: Het moedigt jongeren aan hun netwerk te vergroten op manieren die ook echt uitmaken.

ToK was mijn introductie aan academische filosofie, en dat heeft een grote indruk op me gemaakt. Er kwamen zeer belangrijke vragen langs die nooit werden gesteld op HAVO, zoals “wat is kennis?”, of “wat is een goed leven?” De basis voor mijn filosofische educatie werd hiermee gelegd, en mijn kritische denkvaardigheden die ik ermee heb ontwikkeld zijn nog altijd ontzettend belangrijk.

Het EE was een stapje boven het profielwerkstuk kwa schaal en doel. Je wordt er volledig mee vrijgelaten, en kan een echte contributie maken bij een onderwerp waar je echt geïnteresseerd in bent. Aangezien ik erg geïnteresseerd ben in taal en cultuur deed ik de mijne over de overeenkomsten in het gebruik van humor tussen de iconische film Shrek (2001) en het gebruik van humor in memes. Dit verraste velen, maar ik liet zien dat er toch behoorlijke overeenkomsten tussen zitten, en mijn gaf me er een B voor, waar ik zeer tevreden mee ben.

Kortom, ben je op zoek naar een geëngageerde leeromgeving met de beste leraren in Noord Nederland, die er 100% voor zullen zorgen dat je je tot je volte potentie ontplooit? Ga dan naar de International School Groningen!

- Wout


Meer vragen?

Neem contact op met de coördinator van het Diploma Programme voor meer informatie.

DP coordinator

April Rudd

info@isgroningen.nl

+31 (0)50 5340084

0